Στο καβούκι μου

Τα κείμενα της καθημερινότητας θα δημοσιεύονται στο εξής στον Βερνάρδο τον ερημίτη, στην διεύθυνση : http://gerimitiis.blogspot.gr/

Ποιήματα θα βρείτε στην ποιηματοποίηση

ενώ

Πεζά και διηγήματα στην διηγηματοποίηση

...

Τι δεν είναι και τι είναι το gpoint'sbreeze

Δεν είναι χώρος που προωθεί έμμεσα ή άμεσα διαφημίσεις.
Δεν είναι χώρος που θα σας προωθήσει σε άλλα μπλογκς πλην των άλλων του δημιουργού της.
Δεν είναι χώρος που θα σας υποχρεώσει ν' ακούσετε την μουσική που αρέσει στον δημιουργό του.

Είναι ένας χώρος που σέβεται την σκέψη και την ελληνική γλώσσα.
Είναι ένας χώρος που προσπαθεί να σέβεται τους επισκέπτες του και τον εαυτό του.



Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Βρύζας και Δώνης

 (το πρώτο μέρος με τα μπλε γράμματα είναι εισαγωγή για όσους δεν ξέρουν ή δεν θυμούνται γεγονότα)




Πάνε πολλά χρόνια από την βραδιά που βρέθηκα στο ΟΑΚΑ καλεσμένος από τους Παναθηναϊκούς,  μαθητές του σχολείου μου παρότι ΠΑΟΚg's. Ηταν μαζί μας και ο γυμναστής -που ήταν Ολυμπιακός- στην ρεβάνς της εκπληκτικής νίκης του ΠΑΟ το Αμστερντάμ επί του Αγιαξ με 1-0.
Αδύνατο να ξεχάσω τρία πράγματα, την "όλα" από εβδομήντα και πλέον χιλιάδες φιλάθλους -υπήρχαν μόνο κάποιοι ελάχιστοι Ολλανδοί σε μια γωνιά- την αίσθηση που μου δημιουργήθηκε από τη σέντρα πως ο ΠΑΟ θα αποκλεισθεί- όπως και έγινε- και το κράξιμο από τους οπαδούς του ΠΑΟ στον Δώνη, "σπυριάρη" τον ανέβαζαν, κάτι χειρότερο τον κατέβαζαν. Κι όμως είχαν περάσει μόνο λίγες μέρες από τότε που δημιούργησε το γκολ της -κατα πολλούς- μεγαλύτερης νίκης του ΠΑΟ στην Ευρώπη  !



Υπάρχουν κάποιοι αθλητές που τους θυμάται κανείς για μια κάποια σημαντική στιγμή της αθλητικής ζωής τους, όλα τα άλλα επισκιάζονται. Ποιός δεν θυμάται τις δυο βολές του Αργύρη Καμπούρη που χάρισαν στην Ελλάδα τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο σε επίπεο εθνικής ; Ποιός δεν θυμάται το γκολ του Βρύζα στην Αρσεναλ και τον αποκλεισμό της από τον ΠΑΟΚ που θεωρήθηκε η μεγαλύτερη έκπληξη της χρονιάς ; Ισως κάποιος από τον Βρύζα να θυμάται και το γκολ που πέτυχε στο Γιούρο της Πορτογαλλίας με το οποίο προκριθήκαμε από τους ομίλους αλλά σίγουρα δεν είναι πολλοί. Οποιον να ρωτήσεις για την καριέρα του Δώνη θα σου μιλήσει για την τρελλή κούρσα που έκανε και την πάσα στον Βαζέχα σ' εκείνο το ματς με τον Αγιαξ, τίποτε άλλο δεν θα θυμάται.
Κι όμως λίγες μέρες μετά, στην ρεβάνς αυτού του ματς, τον έβριζαν και τον φώναζαν περιφρονητικά "σπυριάρη", μου είχε κάνει τεράστια εντύπωση.
Ο Δώνης δεν στέριωσε στον ΠΑΟ. Πήγε Αγγλία, γύρισε στην ΑΕΚ για κάποιες αδιάφορες σεζόν, ξεχάσθηκε σαν παίκτης και εμφανίσθηκε σαν προπονητής. Ακούσθηκε στην Λάρισσα όταν κατέκτησε το κύπελλο αλλά έφυγε από εκεί αφήνοντας διαλυμένη  και χρεοκοπημένη από τις πολλές μεταγραφές την ομάδα που δεν έχει συνέλθει από τότε. Επόμενος σταθμός ο Ατρόμητος όπου την πρώτη χρονιά που πήγε τελικό γλύτωσε στο τσακ τον τποβιβασμό. Βρέθηκε βέβαια στον τελικό από ένα καπρίτσιο της τύχης που έβγαλε στον έναν όμιλο τις ομάδες του ΠΟΚ και τον ΠΑΟΚ να σφαχτούν μεταξύ τους, ενώ Ατρόμητος και Ολυμπιακός  Βόλου έπαιξαν με μικρότερες ομάδες και μεταξύ τους για μια θέση στον τελικό με δεδομένη την επιθυμία της πολιτείας να μην παρευρεθεί ο τότε κατηγορούμενος Μπέος στην "γιορτή του ποδοσφαίρου". Ο ΠΑΟΚ απέκλεισε τον Ολυμπιακό και αποκλείσθηκε κουρασμένος και αποδεκατισμένος από μια ΑΕΚ  που προκρίθηκε από ένα στην κυριολεξία  ουρανοκατέβατο γκολ από την σέντρα, στην λήξη του αγώνα της με τον ΠΑΟ ! Η ΑΕΚ κέρδισε πολύ εύκολα τον τελικό.
Την επόμενη χρονιά ο Ατρόμητος του Δώνη έφτασε ξανά τελικό από ένα ουρανοκατέβατο πάλι γκολ από την σέντρα, πάλι στο τελευταίο λεπτό, με τον ΠΑΟΚ αυτή τη φορά. Στον τελικό έχασε δύσκολα, στην παράταση αυτή την φορά. Ολα φυσικά οφείλονταν στον δανεικό Μήτρογλου που έβαλε 18 από τα 28 γκολ του Ατρόμητου, τα περισσότερα με ατομικές προσπάθειες.
Ο Βρύζας βρέθηκε στην διοίκηση του ΠΑΟΚ με τον Ζαγοράκη μπροστάρη, σαν "αδερφός" του. Δύσκολες εποχές, χρήμα μόνο από τον κόσμο  και τα λαμόγια υπήρχε, ο Ζαγοράκης κατάφερε να ξανακάνει τον ΠΑΟΚ υπολογίσιμο μέγεθος με οικονομικές υπερβάσεις και τον Σάντος, Οταν διεπίστωσε πως πρέπει να ασχοληθεί με τις ακαδημίες μια που δεν υπήρχε  επενδυτής, έφερε τον ειδικό γι αυτές τις δουλειές Μπόλονι  που ανέδειξε τον Μαλεζά, βελτίωσε τον Κατσικά και έβγαλε τον Σταφυλίδη. Αντεξε μέχρι τα μέσα της περσινής περιόδου όπου τον διαδέχθηκε ο Βρύζας, ξεχνώντας πλέον τα "αδερφικά" αισθήματα. Η χρονιά τελείωσε άσχημα λόγω της κόντρας του Βρύζα με τον Μπόλονι, στο τελος χρέωσε ένα μεγάλο ποσό στον ΠΑΟΚ για να τον διώξει.  

Εχουμε έναν έρωτα δυσεξήγητο του Βρύζα για τον Δώνη και ένα τεράστιο συμβόλαιο που του έκανε για τα τότε δεδομένα της ομάδας. Ξεπούλησαν σχεδόν ότι καλό υλικό είχε συγκεντρώσει επί Ζαγοράκη  για να επιβιώσει ο σύλλογος, έτσι έλεγε ο Βρύζας. Προσέφερε όμως στον Δώνη συμβόλαιο με όσα έδινε στον Μπόλονι και 200 000 "πεταμένα" για να σπάσει το συμβόλαιο του Μπόλονι, ξεχνώντας τα περί σφικτών οικονομικών. Από την άλλη μας έλεγε για πλάνο με τις ακαδημίες που θα βγάλει ο "ειδικός" Δώνης και πάνω σ' αυτό θυσιάζονται τα δυο και πλέον εκατομμύρια από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και μαζί στραπατσάρεται η ευρωπαϊκή εικόνα του ΠΑΟΚ συν την τιμωρία της έδρας. Συνολική ζημειά μγαλύτερη από το τότε μπάτζετ και ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος να διαλυθεί όταν εμφανίζεται ο Σαββίδης και όλα μοιάζουν σαν να ξεκινάνε από την αρχή !
Τυχαίο ; Δεν νομίζω !

Δεν πείθομαι πως ο Σαββίδης αποφάσισε μέσα σε μια μέρα να μπει στον ΠΑΟΚ, ο Βρύζας το ήξερε αρκετά πριν και γι αυτό φρόντισε να εξαφανισθεί από τον ΠΑΟΚ ό,τι θύμιζε Ζαγοράκη! 


Δεν θεωρώ τυχαίο πως σαν ποδοσφαιριστές θυμόμαστε τον Δώνη και τον Βρύζα μόνο για μια φάση τον καθένα και με δυσανάλογα μεγάλο όνομα σε σχέση με αυτά που πραγματικά πρόσφεραν στα γήπεδα, συμβαίνει όταν έχεις καλό μάναντζερ ή καλές δημόσιες σχέσεις, εδώ έκανε καριέρα  με πολλές μεταγραφές και πήγε στο Μουντιάλ της Αφρικής ο "βάλε ένα γκολ κι ας πεθάνω- Καπετάνο".
Δεν θεωρώ τυχαίο πως και οι δύο πέτυχαν το γκολ της καριέρας τους τρία λεπτά πριν λήξει το παιχνίδι !
Προσωπικά πλέον, ούτε το ότι έχουν και οι δυο δισύλλαβο επίθετο δεν θεωρώ τυχαίο !

Είτε μας αρέσει είτε όχι, σε μεγάλα συμβόλαια υπάρχουν πάντοτε μίζες ή σε χρήμα ή σε είδος, κανένας δεν πάει με τον σταυρό στο χέρι. Την χειρότερη περίπτωση δεν θέλω ούτε να την σκέπτομαι αλλά στην καλύτερη των περιπτώσεων ο Δώνης έχει μια τεράστια υποχρέωση στον Βρύζα και τον βοηθά στο ξήλωμα οποιουδήποτε θυμίζει τον Ζαγοράκη στον ΠΑΟΚ, τώρα φτάσαμε στον Γκαρσία, μετά θα ακολουθήσει ο Σαλπιγγίδης, η προειδοποιητική βολή ήρθε στην Λειβαδιά όπου τον έβαλε αλλαγή στο 89, να βαστήξει το 0-0.
Μόλις εδραίωσε την θέση του ο Δώνης, νικώντας τρία χωριά και αποκλείοντας τον Λεβαδειακό στο κύπελλο, μετά από την πρωτοφανή μεταγραφική ενίσχυση του Ιανουαρίου ξαναθυμήθηκε πως έχει αγκάθι τον Γκαρσία που τον γουστάρει ο κόσμος. Οσο η ομάδα σερνότανε χάνοντας από Ξάνθη και Τρίπολη  και φέρνοντας ισοπαλίες με τον Ατρόμητο και κυρίως με τον ακατανόμαστο που εξαγρίωσε τον κόσμο, το είχε ξεχάσει και λούφαζε !
Τον  Σαλπιγγίδη θα προσπαθήσει να τον εξουδετερώσει ο Δώνης ποδοσφαιρικά μια που ξέρει πως ο Σαββίδης τον θέλει σαν κράχτη για τους Πόντιους, ενώ τον Γκαρσία θέλει να τον εξουδετερώσει σαν άνθρωπο.
Και φυσικά ο Γκαρσία είναι αγκάθι περισσότερο για τον Βρύζα μια που υπάρχει λαϊκή απαίτηση να συνεχίσει ο Γκαρσία σε κάποιο πόστο στον ΠΑΟΚ όταν με το καλό κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του με την λήξη της σαιζόν. Προσπαθεί λοιπόν ο Δώνης να τον κάνει να φύγει από τώρα εκμεταλλευόμενος την ντομπροσύνη του να μη θέλει να πληρώνεται χωρίς να προσφέρει. 
Φυσικά οι επιθέσεις του Δώνη γίνονται παραμονές κρίσιμων αγώνων ώστε σε περίπτωση άσχημου αποτελέσματος το υπάρχον θέμα να αποφορτίζει το κλίμα που θα δημιουργήσει μια (ακόμη) αποτυχία του. Το ίδιο έγινε και πριν το ματς με τον Αρη, μετά η "συμφιλίωσή" του με τον Πάμπλο επισκίασε τα προπονητικά του εγκλήματα που οδήγησν στην ισοπαλία με τον ανύπαρκτο ουραγό.
 
 Την ίδια ώρα ο (πρόεδρος, μη το ξεχνάμε) Βρύζας σφυρίζει αδιάφορα, μια και ο μισθός του τρέχει...

Μακάρι όλα αυτά να υπάρχουν μόνο στην φαντασία μου. 
 Συμβόλαια πάντως μεγάλα μόνο σε ΟΣΦΠ  και ΠΑΟΚ θα υπάρξουν και πολλά έγιναν, γίνονται και θα γίνουν από όσους ψάχνουν να εξασφαλίσουν μια χρυσοφόρο θέση
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: