Στο καβούκι μου

Τα κείμενα της καθημερινότητας θα δημοσιεύονται στο εξής στον Βερνάρδο τον ερημίτη, στην διεύθυνση : http://gerimitiis.blogspot.gr/

Ποιήματα θα βρείτε στην ποιηματοποίηση

ενώ

Πεζά και διηγήματα στην διηγηματοποίηση

...

Τι δεν είναι και τι είναι το gpoint'sbreeze

Δεν είναι χώρος που προωθεί έμμεσα ή άμεσα διαφημίσεις.
Δεν είναι χώρος που θα σας προωθήσει σε άλλα μπλογκς πλην των άλλων του δημιουργού της.
Δεν είναι χώρος που θα σας υποχρεώσει ν' ακούσετε την μουσική που αρέσει στον δημιουργό του.

Είναι ένας χώρος που σέβεται την σκέψη και την ελληνική γλώσσα.
Είναι ένας χώρος που προσπαθεί να σέβεται τους επισκέπτες του και τον εαυτό του.



Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Βαθυστόχαστες αναλύσεις και συμπτώσεις




Εχω επανειλημμένα τονίσει τις ομοιότητες μεταξύ πολιτικής και ποδοσφαίρου στην χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα  (connais-tu le pays ou fleurit l'orangee, στην ευρωπαϊκή της μορφής εξ ου και αντεγράφη η έκφραση ως είπε ο Νίκος ο Τσιφόρος).
Οταν λοιπόν είναι δύσκολο να ερμηνεύσει κανείς τα πολιτικά δρώμενα με την ισχυροποίηση του Σύριζα, την άνοδο των Χρυσαβγιτών και άλλών μικρών κομμάτων τα οποία όμως φαίνεται να υποχωρούν π.χ. οι Ανεξάρτητοι Ελληνες καθώς και την εξαφάνιση του ΠαΣοΚ, πρέπει να καταφύγει στα αντίστοιχα ποδοσφαιρικά πρότυπα για να κατανοήσει την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Το ποδόσφαιρο σαν άθλημα είναι πιο απλό και πιο καθαρό από την πολιτική.

Μέχρι της κρίσεως στην ποδοσφαιρική Ελλάδα κυριαρχούσε το ΠΟΚ αποτελούμενο από ΟΣΦΠ, ΠΑΟ και ΑΕΚ ανεξάρτητα αν τους τίτλους σχεδόν μονοπωλούσε ένα μόνο σωματείο. Τα σωματεία είχαν λόγο στα δρώμενα και τους κανονισμούς του παιχνιδιού και κυρίως η θέση στην προεδρία τους ήταν αντίστοιχή σε ισχύ με την θέση ενός υπουργού στην κυβέρνηση. Δεν μπορούσε ο πρώτος τυχόν- ανεξάρτητα από την οικονομική του δύναμη- να αναλάμβανε τις τύχες ενός εκ των τριών συλλόγων, ουσιαστικά υπήρχε και μια πολιτική επιρροή στην ανάδειξη του προέδρου. Θυμηθείτε, Κόκαλης στον ΟΣΦΠ, Βαρδινογιάννης στον ΠΑΟ και Νικολαΐδης στην τρίτη τη τάξει ΑΕΚ. Το ΠΟΚ ήταν κάτι σαν τον δικομματισμό που επικρατούσε στην πολιτική σκηνή, τρεφόταν από το ίδιο το σύστημα. Το ξήλωμα του ξεκίνησε από την ΑΕΚ μετά την αποχώρηση Νικολαΐδη όταν τυχάρπαστοι βρέθηκαν στο τιμόνι της ΑΕΚ χωρίς φυσικά να έχουν καμιά πολιτική δύναμη, ούτε το "όνομα" του Ντέμη με αποτέλεσμα το ΠΟΚ να γίνει εδώ και δυο-τρία χρόνια δίπολο και να μειωθεί η επιρροή του.
Η κρίση έφερε μεγάλες ανακατατάξεις και ο ΠΑΟ μετά την αποχώρηση του Βγενόπουλου που μέσω Πατέρα διαδέχθηκε τον Βαρδινογιάννη οδηγήθηκε σε συρρίκνωση ανάλογη με την του ΠαΣοΚ όταν διαδέχθηκε ο Βενιζέλος τον Γιωργάκη. Το ΠαΣοΚ έφτασε σε μονοψήφια νούμερα στα γκάλλοπ και ο ΠΑΟ πίσω από την πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος. Ο Αλαφούζος είναι πλέον πιο ασήμαντος από έναν υφυπουργό, παρ' ότι πρόεδρος του ΠΑΟ. Ισχυρός πολιτικά και οικονομικά ο Σαββίδης, συνομιλητής του Σαμαρά όπως και ο Μαρινάκης, έκανε τον ΠΑΟΚ μόνο αντίπαλο εξουσίας του ΟΣΦΠ, κατι αντίστοιχο με την άνοδο του Σύριζα στα επίπεδα της ΝουΔου, μόνου πλέον εκπροσώπου του πάλαι ποτέ δικομματισμού.

Οι πορείες του Αστέρα Τρίπολης και του Ατρόμητου -από το πουθενά- θυμίζουν τις αντίστοιχες της Χρυσαβγής και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με τους τελευταίους να παρουσιάζουν μια μικρή κάμψη όπως και ο Ατρόμητος άλλωστε.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τώρα τον νικητή των επόμενων εκλογών  όπως δεν ξέρει ποιός θα πάρει το πρωτάθλημα του χρόνου ή σε δυο χρόνια. Η εποχή που ο πρωταθλητής ήταν γνωστός από τον Σεπτέμβρη τελειώνει μαζί με τον δικομματισμό.


( Λόγοι αισθητικής μου επιβάλλουν να μη δημοσιεύσω φωτογραφία του προέδρου του ΟΣΦΠ )

Δεν υπάρχουν σχόλια: